Boer+ontvangt+eerder+en+meer+GLB%2Dgeld+op+rekening
Nieuws
© Twan Wiermans

Boer ontvangt eerder en meer GLB-geld op rekening

Zeker 85 procent van de boeren weet in december of ze de directe betalingen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor 2016 uitbetaald krijgt en heeft het geld (deels) op de bankrekening. Ook keert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 1,8 procent meer uit dan in 2015.

'Het wordt eerder en meer', zo vatte Cornelis Oosterhuis van RVO dinsdag in Deventer de uitbetalingen voor 2016 samen. Daarmee geeft de rijksdienst uitvoering van de motie van Jaco Geurts (CDA) om de directe betalingen zo veel mogelijk in december uit te betalen.

'We zetten daarom niet in op het uitbetalen van voorschotten, maar steken al onze energie in het zoveel mogelijk uitbetalen in december', aldus Oosterhuis. 'Redenen dat sneller kan is dat niet alle rechten hoeven worden vastgelegd. Ook hoeven we geen private overeenkomsten meer te sluiten.' Ook is de kwaliteit van de gegevens beter, omdat ze digitaal zijn. Zodoende zijn omissies makkelijker te corrigeren.

Budget

Het budget is dit jaar 736 miljoen euro. Dat is minder dan de 749 euro in 2015. Toch kan RVO 1,8 procent meer uitbetalen, omdat er circa 37 miljoen van 2015 op de plank is blijven liggen. Als Nederland dat geld niet uitgeeft, vloeit het terug naar de kas in Brussel.

Van het budget dit jaar gaat 487 miljoen jaar de basisbetaling, 221 miljoen naar de vergroeningsbetalting, 14, 5 miljoen naar de extra betaling voor jonge landbouwers en 3,5 miljoen is bestemd voor de betaling voor graasdieren.

De gemiddelde waarde van de basisbetaling komt in 2016 op 289,46 per hectare. Het gemiddeld vergroeningsbedrag bedraagt 125,13 per hectare. De extra betaling voor de jonge landbouwers komt op 44,38 per hectare voor maximaal 90 hectare. De graasdierpremies bedragen 160 euro per rund en 21,07 euro per schaap.

Tijdsschema

Voor de uitbetaling heeft RVO een strak tijdsschema opgesteld. Eind december heeft 85 procent van de boeren en telers een beschikking gekregen waarin ze wel of niet in aanmerking komt voor een basisbetaling. Wie die wel krijgt, ontvangt nog dezelfde maand sowieso een eerste betaling. Het kan in sommige gevallen zo zijn dat er een nog tweede betaling volgt in januari. De betalingen starten op 1 december.

De beschikkingen voor de vergroeningsbetalingen, zowel voor de SBL-regeling als voor de agrarische collectieven volgen van 1 februari tot en met 30 juni. Dat geldt ook voor de steun voor de jonge landbouwers. De uitbetaling van de graaspremie vindt tussen 1 maart en 30 juni plaats.

Bezwaren 2015

Boeren die voor de uitbetaling in 2015 nog een bezwaar hebben lopen, ontvangen wel een betaling over 2016, op basis van de gegevens die bekend en geaccordeerd zijn bij RVO. Vindt een boer bijvoorbeeld dat hij geen 300 maar 400 euro uitgekeerd moet krijgen en loopt er over het verschil van 100 euro een bezwaar, dan krijgt hij voor 2016 vooralsnog 300 euro uitgekeerd.

Op de uitbetalingen van 2015 heeft RVO 6.537 bezwaren ontvangen. Dat zijn er ruim 1.500 meer dan het verwachte maximale aantal. Daarvan zijn er inmiddels 3.394 afgehandeld en zijn 1.418 bezwaren gegrond verklaard. RVO verwacht dat de komende maanden veel bezwaren worden afgehandeld, uiterlijk voor 1 april 2017.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 12°
  70 %
 • Maandag
  20° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
Meer weer