Levensmiddelenindustrie erkent dat boer het zwaar heeft

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) erkent dat veel Europese boeren in grote gebieden van Europa met moeilijke marktomstandigheden kampen.

Het is daarom volgens het CLB in het belang van de hele keten en alle 500 miljoen consumenten dat de Europese landbouwsector goed is geworteld in de open Europese markteconomie.

'De land- en tuinbouwsector moet goed kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden en -signalen en ook op de consumentenvraag die steeds aan verandering onderhevig is', geeft CBL-directeur Marc Jansen aan.

Commissie Veerman

Het CBL, waarin supermarkten en foodservicebedrijven zijn verenigd, steunt veel van de maatregelen die Commissie Veerman voorstelt. Dat zijn onder meer het organiseren van producentenorganisaties, het gebruik van verzekeringsvormen en het inzetten op termijnmarkten.

De brancheorganisatie betreurt echter dat Commissie Veerman de schuld voor de crisis in de land- en tuinbouw in Europa in de schoenen probeert te schuiven van de food retail.

Oneerlijke handelsprijzen

De commissie pleit voor wetgeving tegen oneerlijke handelspraktijken. 'Als deze al voorkomen, hebben we daar al jaren een gedragscode en nalevingsinstrument voor', verzekert Jansen.

'Een typisch geval van 'wag the dog', het probleem van de boeren los je er niet mee op. Dit erkennen ook de boeren zelf.'

Overproductie

Het echte probleem is volgens de CBL-directeur de overproductie, met als gevolg lage prijzen voor de boer. 'Dat wordt gecombineerd met weggevallen afzetmarkten buiten de Europese Unie en met een achterstallige structuur van de landbouw als gevolg van jarenlang overheidsbeleid.'

Hierdoor werden in zijn ogen kleine, minder efficiënte bedrijven kunstmatig met subsidies gefaciliteerd. 'Daardoor bouwden deze geen weerbaarheid op om actief te zijn in de dynamiek van de Europese- en wereldmarkt. Het is goed dat Commissie Veerman voorstellen doet die het ondernemerschap van agrariërs stimuleert.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer