Geen verboden middelen op Nederlands fruit

Er zijn dit jaar nog geen verboden gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen op Nederlands fruit. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Geen+verboden+middelen+op+Nederlands+fruit
© Gertjan van der Wal

De dienst voerde in 2016 in totaal 370 inspecties uit bij telers van fruit in de open lucht. Tot nu toe heeft de NVWA bij 162 inspecties 18 boeterapporten opgemaakt. Overtredingen gingen vooral over het niet-naleven van de voorschriften voor het gebruik in de buurt van oppervlaktewater.

Van de 162 inspecties werden er 92 uitgevoerd in de maanden april en mei. Bij deze inspecties werd specifiek gekeken naar de naleving van de regel dat bepaalde middelen voor 1 mei of tijdens de bloei van het gewas niet mogen worden gebruikt.

Bladmonsters

Voor deze inspecties hebben inspecteurs administratief onderzoek gedaan en bladmonsters genomen. Deze monsters zijn onderzocht in een laboratorium. Uit dit onderzoek is gebleken dat 3 fruittelers de gebruiksvoorschriften voor gebruik voor 1 mei hadden overtreden. De regel dat sommige middelen niet mogen worden gebruikt tijdens de bloei werd goed nageleefd.

In de periode april-september zijn 70 inspecties uitgevoerd, waarbij specifiek gekeken werd naar naleving van gebruiksvoorschriften, de regels van het activiteitenbesluit en het verplichte bewijs van vakbekwaamheid voor degene die middelen toepast.

Oppervlaktewater

Bij deze inspecties bleken 19 telers 1 of meerdere regels te overtreden. 15 telers hebben hiervoor een boeterapport gekregen. Het ging hier vooral om het gebruik van middelen in strijd met de voorschriften, zoals het niet voldoen aan driftreducerende maatregelen ter bescherming van het oppervlaktewater. Bij 4 telers is voor de overtreding een waarschuwing gegeven.

De inspectieresultaten van de overige 200 uitgevoerde inspecties bij fruittelers zullen begin 2017 bekend gemaakt worden. Een deel van deze inspecties moet nog plaatsvinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer