Teeltsubsidie in GMO-regeling gaat omlaag

De tarieven voor biologische of geïntegreerde gewasbescherming zijn in de Regeling uitvoering GMO groenten en fruit verlaagd. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) bekendgemaakt. Volgens het ministerie gaat de subsidie omlaag omdat biologische of geïntegreerde gewasbescherming veelal standaardpraktijk is geworden.

Teeltsubsidie+in+GMO%2Dregeling+gaat+omlaag
© Vidiphoto

Verder komen de forfaitaire tarieven voor enten van plantmateriaal in de GMO-regeling te vervallen. Alleen nog werkelijk gemaakte entkosten komen voor steun in aanmerking als ze tenminste gericht zijn op het verminderen van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Den Haag herstelt met de twee ingrepen fouten die deze zomer in de nieuw vastgelegde Regeling uitvoering GMO groenten en fruit zijn geslopen, zegt een woordvoerder van het ministerie van EZ. De groente- en fruitsector gaat volgens de nieuwe afspraak, vastgelegd in de Nationale Strategie, GMO-gelden inzetten voor duurzaamheid, innovatie en marketing.

Financiële steun

In de Nationale Strategie is ook de eis gesteld dat de operationele programma's van de producentenorganisaties een vernieuwend karakter moeten hebben om financiële steun te kunnen krijgen. Ook op dit punt is de regeling aangepast. 'Het is niet de bedoeling geweest om deze eis ook te stellen bij verduurzamingsprojecten die door Brussel zijn verplicht', aldus de woordvoerder.

Volgens hem zijn de in de Staatscourant gepubliceerde aanpassingen van de GMO-regeling alleen procedurele wijzigingen. 'Hierdoor kan wat met de groente- en fruitsector over GMO is afgesproken, worden uitgevoerd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer