SGP wil landbouwminster terug in kabinet

De SGP wil dat er in een volgend kabinet weer een landbouwminister komt. Dat staat in Stem voor het leven, het verkiezingsprogramma van de partij.

SGP+wil+landbouwminster+terug+in+kabinet
© SGP

De SGP besteedt in het verkiezingsprogramma traditiegetrouw veel aandacht aan de agrarische sector en de visserij. De partij pleit onder meer voor versoepeling van de regeldruk en vertserking van het boereninkomen.

'Als we alles willen betalen, dan moet er voor de mensen die dat geld verdienen natuurlijk wel een eerlijke boterham overblijven. Dat kan alleen als degenen die hard werken de ruimte krijgen, ook financieel. Als je rood staat kun je niet groen zijn. Heel concreet: als boeren willen investeren in dierenwelzijn en innovatie, dan zal er boven de inkomensstreep wel een positief saldo moeten staan, anders wordt het niks', zegt partijleider Kees van der Staaij.

Rode diesel

De nieuwe landbouwminister moet van de SGP het agrarisch onderwijs in zijn portefeuille krijgen en daarin meer investeren. Om de export van de sector te bevorderen moet de regering meer landbouwattachés aanstellen. Om het inkomen van boeren en tuinders te verbeteren wil de SGP onder meer dat de rode diesel terugkeert. Daarnaast moet het (Europese) mededingingsbeleid versoepeld worden. In de keten moet de marktmacht van inkopers ngeperkt worden ingeperkt ten gunste van een hogere marge voor de primaire sector.

Om gebruik van de brede weersverzekering te stimuleren, is vrijstelling van de assurantiebelasting nodig, aldus het partijprogramma. Verder moeten bedrijven ruimte krijgen om verliezen verder achterwaarts te verrekenen.De hogere Nederlandse standaarden voor milieu- en dierenbescherming moeten volgens de SGP worden bescherm in internationale handelsafspraken. Nederland moet zich in Europa inzetten voor een gelijk speelveld tussen de Europese lidstaten.

Reguliering

De rekening voor de vergroening van het Europees landbouwbeleid (GLB) mag niet eenzijdig bij boeren neergelegd worden, schrijft de partij. Regulering van markt en productie kan volgens de SGP nodig zijn om grote schommelingen in landbouwprijzen en overschotten te voorkomen. In een mestparagraaf pleit het programma onder meer voor meer fosfaatruimte voor melkveehouders. Die ruimte is nodig om knelgevallen uit de brand te helpen. De eisen voor grondgebondenheid van melkveebedrijven dienen te worden versoepeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer