CDA+Drenthe+wil+meer+aandacht+voor+agrarische+sector
Nieuws
© Joost de la Court

CDA Drenthe wil meer aandacht voor agrarische sector

Dit kabinet heeft de agrarische sector verwaarloosd, was één van de uitspraken tijdens de CDA ledenvergadering maandag in Westerbork, die was gewijd aan de boeren en hun problemen. 'Meer regels, minder waardering en een overheid die wegkijkt, dat moet veranderen', was de mening van menig aanwezige christendemocraat.

De productiviteit in de land- en tuinbouw is spectaculair toegenomen en de milieubelasting juist afgenomen, vertelde Roel Visser, beleidsadviseur ruimtelijke ontwikkeling bij LTO Noord. Maar het sociaal-economisch belang van land- en tuinbouw heeft een heel ander gewicht en positie gekregen.

Het probleem is dat het verantwoord inkomen van de agrarische ondernemer niet meer centraal staat. Boer en tuinder moeten hun plek in de maatschappij steeds opnieuw verdienen, stelt Visser. De maatschappij en de overheid stellen nu in verschillende toonaarden zaken als, milieu, landschap, dierwelzijn, volksgezondheid en biodiversiteit centraal.

De boer moet de samenleving uitleggen dat hij goed bezig is, bovenop het voldoen aan regels. En dat terwijl de belasting van het milieu door de agrarische sector de laatste jaren spectaculair is afgenomen. Op dat gebied is nauwelijks nog winst te halen. 'Het laaghangend fruit is geplukt', aldus Visser.

Verbreding

Twee boeren vertelden hoe zij de ontwikkeling het hoofd bieden. Gerard Mul van de Sonneclear Hoeve in Fluitenberg koos voor voor verbreding van de het bedrijf tot een multifunctioneel biologisch landbouwbedrijf. Hij melkt 110 koeien en produceert jaarlijks van 40.000 liter Sonneclaer-ijs.

Daarnaast zijn er veertig kampeerplaatsen gerealiseerd. Het doel: iedereen de boerderij laten belevenen toegevoegde waarde creëren, risico spreiden en het imago van de agrarische sector verbeteren.

Kringloop

Veehouder Bauke Meijer in Witteveen heeft als bedrijfsmissie: Sterk in kringloop denken. Dat betekent, meer kennis vergaren over de kringlopen op het eigen erf. Zo kan hij efficiënter omgaan met de dieren, mineralen en gewassen in deze kringlopen.

Door deze aanpak verbeteren de bodemvruchtbaarheid en de gezondheid van de veestapel, vertelde Meijer. Het verlaagt de kostprijs van de melk en er wordt op een duurzame manier melk geproduceerd. Het gaat om evenwichtsbemesting, die gebaseerd is op individuele bemestingsnormen. 'Daarvoor moet wel een politiek beleid komen', stelde Meijer.

Meer ruimte

De aanwezige CDA-ers stelden vast dat er een agrarisch beleid moet komen waarbij de politiek de randvoorwaarden stelt, en dat boeren en tuinders daarin meer ruimte moeten krijgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer