Meer aandacht voor langer doorwerkend ouder personeel

De aandacht voor de gezondheid van werknemers in de agrarische sector wordt steeds belangrijker nu ze langer moeten doorwerken voordat ze met pensioen kunnen. Hoe ouder de werknemer, hoe hoger het ziekteverzuim, meldt SAZAS.

Meer+aandacht+voor+langer+doorwerkend+ouder+personeel
© prothesechirurgie.be

Maandag werd bekend dat de AOW-leeftijd in 2022 omhoog gaat naar 67 jaar en 3 maanden. Die verhoging is een gevolg van de stijgende levensverwachting van de Nederlanders. Als die ontwikkeling doorzet, zal de AOW-leeftijd in 2025 zijn gestegen tot 68 jaar.

Tegelijk meldt SAZAS dat in de agrarische sector het hoogste ziekteverzuimpercentage is te vinden in de leeftijdscategorie vanaf 56 jaar en ouder. Het bedraagt 5,5 procent tegen ruim 2 procent in de leeftijdscategorie van 26 tot en met 35 jaar.

Gestage vergrijzing

Het werknemersbestand in de land- en tuinbouw vergrijst gestaag. De gemiddelde leeftijd steeg van 37,1 jaar in 2011 tot 38,7 in 2015. Van de werknemers die bij SAZAS verzekerd zijn, was vorig jaar 13 procent 56 jaar of ouder.

De noodzaak om langer door te werken, vraagt volgens SAZAS ook in de agrarische sector om actie. Er moet meer aandacht komen voor vitaliteit, ergonomie en werk dat meegroeit met de leeftijd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer