Brussel+onderzoekt+overname+Syngenta+door+ChemChina
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Brussel onderzoekt overname Syngenta door ChemChina

De Europese Commissie start een diepgravend mededingingsonderzoek naar de overname van Syngenta door het Chinese staatsbedrijf ChemChina.

Brussel maakt zich zorgen over de marktdominantie in Europa vooral voor de afzet van herbiciden en insecticiden. Het pijnpunt is de overlap tussen de middelenpakketten van Syngenta en Adama, dat ook eigendom is van ChemChina.

In februari van dit jaar werd bekend dat Syngenta en ChemChina een akkoord hadden bereikt over een fusie. De investering van omgerekend 39 miljard euro betekent de grootste overname door een Chinees bedrijf ooit.

Volgens de planning zou de volledige deal nog dit jaar moeten worden afgerond. Echter de Eurocommissaris voor Mededinging Magrethe Vestager lijkt daar nu een stokje voor te steken. De marktdominantie in bepaalde marktsegmenten kan volgens de Europese Commissie leiden tot hogere prijzen voor de boeren.

Definitief oordeel

Het mededingingsonderzoek loopt tot 15 maart 2017. Daarna volgt een definitief oordeel van de Europese Commissie over het samengaan van Syngenta en ChemChina en eventuele maatregelen voor een goede balans op de markt voor gewasbeschermingsmiddelen.

Weer

 • Zondag
  17° / 12°
  70 %
 • Maandag
  20° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
Meer weer