HZPC+en+CIP+samen+in+tropische+aardappel
Nieuws
© Koos v.d. Spek

HZPC en CIP samen in tropische aardappel

Het International Potato Center (CIP), HZPC en de Syngenta Foundation for Sustainable Agriculture (SFSA) gaan samenwerken om aardappelrassen te ontwikkelen specifiek voor (sub)tropische gebieden.

De speciaal op de tropische en subtropische klimaatomstandigheden toegespitste nieuwe rassen moeten de positie van boeren in dit werelddeel verbeteren.

CIP and HZPC bundelen hun expertise en veredelingscapaciteiten met steun van de SFSA. Doel is de kwaliteit en kwantiteit van de voedselproductie te vergroten om tegemoet te komen aan de bevolkingsgroei.

Expertise

HZPC, met het hoofdkantoor in het Friese Metslawier, zet ook zijn expertise op het gebied van afzet van (poot)aardappelen in voor het project.

CIP, gevestigd in Lima, de hoofdstad van Peru, brengt specifieke kennis in op het gebied van tropische aardappelrassen, HZPC voor de meer gematigde klimaatzones.. Beide partijen brengen daarvoor uitgangsmateriaal in.

Opbrengsten vergroten

De nieuwe, goed vermarktbare rassen zullen kleinschalige boeren in staat stellen hun opbrengsten en inkomsten te verhogen.

Het veredelingsprogramma neemt naar verwachting vijf jaar in beslag.

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer