Pilotbedrijven energieneutrale melkveehouderij gepresenteerd

Tijdens de Avond van de Utrechtse Melkveehouderij zijn donderdagavond de drie pilotbedrijven van het project Energie Neutrale Melkveehouderij gepresenteerd.

De drie melkveehouderijen spannen zich vijf jaar lang in om zoveel mogelijk energie te besparen op hun bedrijf en om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken. Het is de bedoeling dat hun verrichtingen openbaar te volgen zijn voor vakgenoten, die vervolgens kunnen leren van de ervaringen van deze drie voorlopers. Robert en Willeke Peek uit Wilnis, Jan Oskam uit Leusden en Menno Veldhuizen uit Eemdijk.

'Wij begrijpen heel goed dat u wel iets anders aan uw hoofd heeft als melkveehouders dan weer een nieuw project. Toch bent u vanavond weer gekomen', zo sprak gedeputeerde Bart Krol van provincie Utrecht de zaal toe. 'Maar het is voor de Utrechtse melkveehouderij van belang om te blijven innoveren. Zo blijft Nederland voorop lopen. Door te proberen klimaatneutraal te werken laat u zien dat u een van de meest innovatieve sectoren bent in Nederland, ook voor het imago is dit project dus belangrijk.'

De eerste stap van de voorbeeldbedrijven is dat hun energieverbruik in kaart is gebracht per apparaat dat op de boerderij gebruikt wordt. Zo blijkt direct wat energieslurpers zijn waarop veel besparing valt te halen. Besparing op dieselgebruik is de volgende stap. Andere sprekers tijdens de Avond van de Utrechtse melkveehouderij waren Greet Ruitenberg over lessen uit energiescans op 6500 Nl melkveehouderijen en Jan Willem Straatsma van Friesland Campina over de cooperatie Jumpstart, waarmee FC de stap naar monomestvergisters wil stimuleren.

De avond was georganiseerd door Lami, gebiedscooperatie O-gen en LTO Noord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer