Engelse+melkveehouders+nemen+kijkje+in+Hollandse+keuken
Nieuws
© Pieter Stokkermans

Engelse melkveehouders nemen kijkje in Hollandse keuken

Wat is een goede werkwijze om het antibioticagebruik terug te dringen? Woensdag bezocht een tiental Engelse melkveehouders en een groep jonge Nederlandse collega's een drietal melkveebedrijven. Zo ook dat van de familie Van Grinsven in sint-Michielsgestel.

Binnen het Eurodairy-project leren ondernemers uit verschillende landen van elkaar. Nederland wordt in verschillende landen als voorloper gezien, als het gaat om gericht antibioticagebruik. In het kader van de uitwisseling bezochten daarom de Engelse melkveehouders enkele Nederlandse collega's.

Deze boeren zijn bezig met de aanpak van antibiotica. Via grensoverschrijdende contacten leren ondernemers van elkaar. 'Dat is het doel van het project Eurodairy', stelt Willem Koops van Eurodairy.

Ook voor Nederland interessant

Koops erkent dat Nederland in een aantal zaken voorop loopt. Toch ziet hij ook leerpunten voor de onze ondernemers: 'Zo kan de Nederlandse melkveehouder leren van het beweiden in Ierland, de biodiversiteit in Frankrijk en de welzijnsaanpak in Scandinavië.'

De Engelsen waren enthousiast over het bezoek aan Nederland. Zo ook Dave Monday: 'Ik ben onder de indruk van dit bedrijf. In Engeland melk ik 250 koeien, met ruim 110 hectare. Deze ondernemer weet met minder grond en weinig antibioticagebruik een veel hogere melkproductie neer te zetten.'

Ook roemt hij de antiobiotica-aanpak. 'Hier is de samenwerking tussen melkveehouder en dierenarts veel beter. Dat staat bij ons nog in de kinderschoenen. Zo is er weinigkennis rond het effect van antibioticagebruik en hoe dit effect kan hebben op de humane gezondheidszorg. Maar we beginnen te leren. '

Ook dierenarts Lisa Morgans van de Universiteit van Bristol is onder indruk: 'Aan het eind van de dag zetten we op een rijtje wat wel zal passen en wat niet. De droogstandsaanpak zou bijvoorbeeld ook prima in het Verenigd Koninkrijk kunnen werken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer