Limburgs Kloostervarken viert driesterren-feestje

Net voordat de Beter Leven Week maandag van start ging, kreeg het Limburgs Kloostervarken (Livar) officieel de drie sterren van het Beter Leven-keurmerk.

Limburgs+Kloostervarken+viert+driesterren%2Dfeestje
© Twan Wiermans

De officiële erkenning kwam tijdens de heropening van de vleesvarkensstal en de opening van de kraamstal van familie De Rond in Echt. Sinds 2015 is kloosterboerderij Lilbosch dé proefboerderij waar Livar nieuwe vormen van houderij uittest. Dit voorjaar verwoeste brand de nog nieuwe vleesvarkensproefstal. Die is herbouwd voor 300 dieren en net als de vorige een proefstal voor reductie van ammoniak- en geuremissie.

De stal is uitgerust met een mestband waarbij mest en urine gescheiden worden. De ammoniak-emissie wordt vastgelegd door meetapparatuur om een wettelijke erkenning te krijgen voor dit emissiearme stalsysteem.

Welfarevloer zeugen

Daarnaast is er nu in Echt een zeugentak met 35 dieren. De zeugen lopen volledig vrij, ook in het kraamhok. Het kraamhok is uitgerust met een welfarevloer die net als in de melkveehouderij de emissie aan de bron scheidt. De eerste vijftien zeugen hebben daarin gebigd.

De eerste resultaten lijken hoopvol, zegt De Rond senior. In 2017 verwacht hij de officiële resultaten.

Livar laat wekelijks 220 tot 225 vleesvarkens slachten. De dieren komen van acht Limburgse bedrijven. Naast biologisch varkensvlees is vlees van Livar-varkens het enige dat drie sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming krijgt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer