Grote+vraag+stimuleert+tarwemarkt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Grote vraag stimuleert tarwemarkt

Ondanks opnieuw positieve bijstellingen van de wereldtarweoogstprognose zijn de laatste dagen de tarwenoteringen toch gestegen als gevolg van enkele grote transacties.

Na een aanvankelijke dip deze week stegen de termijnnoteringen voor voertarwe op levering in december bij de Matif in Parijs weer boven 164 euro per 100 kilo. Dit is de hoogste notering voor tarwe van de afgelopen twee maanden.

International Grains Council (IGC) verhoogde de prognose voor de wereldoogst van tarwe met 1 miljoen ton tot 748 miljoen ton. Het verbruik wordt ingeschat op 736 miljoen ton.

Verder is de verwachte export van tarwe vanuit Rusland naar beneden aangepast met 1 miljoen ton tot 29,5 miljoen ton. Volgens RVO in het weekbericht granen is dit een gevolg van de problemen met moederkoren voor de invoer van tarwe in Egypte. Deze kwestie speelde enkele weken geleden.

Waardestijging roebel

Wel blijft overigens duidelijk dat Rusland de positie van grootste tarwe-exporteur zal overnemen van de Europese Unie. Dit ondanks de waardestijging de laatste periode van de Russische roebel ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro.

Het herstel van de tarwenoteringen is een gevolg van enkele grote transacties op de internationale tarwemarkt. Zo kocht Egypte in totaal 420.000 ton tarwe in Roemenië en Rusland. Ook India deed zaken met Australië voor de aankoop van 100.000 ton maaltarwe in Australië.

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer