FrieslandCampina+en+Rabobank+willen+klimaatwet+overheid
Nieuws
© FrieslandCampina

FrieslandCampina en Rabobank willen klimaatwet overheid

Zo'n veertig Nederlandse multinationals, waaronder FrieslandCampina en Rabobank, roepen de overheid op een klimaatwet op te stellen om hoge prioriteit te geven aan de versnelling van de energietransitie.

De 'Transitiecoalitie', zoals de veertig bedrijven zich noemen, wil dat de komende regering zodoende de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs in 2050 realiseert, met concrete tussendoelen in 2030 en 2040.

Er moet een minister voor economie, klimaat en energie komen die zorgt voor samenhang in het beleid. Verder wordt gepleit voor het aanwijzen van een onafhankelijke klimaatautoriteit die de partijen verbindt en aanspreekt op de uitvoering en de gemaakte afspraken borgt over kabinetten heen. Ook wil de coalitie een nationale investeringsbank die verdere innovatie en grote energieprojecten mogelijk maakt.

Koploper

Volgens de coalitie biedt het versnellen van de energietransitie Nederland de kans om koploper te zijn op het thema verduurzaming en daarmee meer groene welvaart te creëren. Tijdens de klimaatconferentie van Parijs vorig jaar december is vastgelegd dat de wereldwijde opwarming van de aarde ruim onder 2 graden Celsius moet blijven ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. De Transitiecoalitie omarmt deze afspraak.

Van Nederland vergt dat een reductie van uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 80 tot 95 procent. Op dit moment is het Nederlandse energiebeleid versnipperd over verschillende departementen en ligt de focus op de korte termijn.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer