Gerbrandy gaat EU-klimaatwet door EP loodsen

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) is aangewezen als rapporteur van een nieuwe Europese klimaatwet die 60 procent van de uitstoot van broeikasgassen reguleert.

Gerbrandy+gaat+EU%2Dklimaatwet+door+EP+loodsen
© Nieuwe Oogst

De wet dekt de uitstoot die buiten het Europees emissies vallen, zoals emissies van transport, afval, gebouwen, landbouw en bossen. Het doel van het wetsvoorstel van juli dit jaar, is om de klimaatafspraken van Parijs om te zetten in specifieke uitstootdoelen voor 2030 voor lidstaten van de Europese Unie. Hierin staat dat Nederland de uitstoot met 36 procent moet terugbrengen 2030, ten opzichte van het uitstootniveau in 2005.

Als rapporteur is Gerbrandy verantwoordelijk voor het schrijven van de conceptvoorstellen van het Europees Parlement voor deze wet. Ook mote hij de onderhandeling tussen de politieke fracties leiden. Gerbrandy onderhandelt ook namens het Parlement met de Europese lidstaten en de Europese Commissie.

Snelle actie

'Europa en Nederland hebben het klimaatakkoord van Parijs getekend. Maar met alleen papier redden we het klimaat niet. Deze wet zet het akkoord om in concrete uitstootdoelen voor elke lidstaat van de Europese Unie', aldus Gerbrandy.

'Zo weet iedereen precies wat er van ze verwacht wordt op het gebied van efficiëntere gebouwen, schonere auto's en duurzame landbouw. Ik wil deze wet vlot en met goed resultaat door het Parlement loodsen. Bedrijven en investeerders willen tijdig weten hoe ambitieus de klimaatdoelen. Bovenal vraagt de klimaatverandering om snelle actie.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer