Tuinder+Bommelerwaard+wil+niet+uitbreiden
Nieuws
© Peter van Houweling

Tuinder Bommelerwaard wil niet uitbreiden

Tuinders in de Bommelerwaard hebben geen concrete plannen ingediend voor uitbreiding van hun bedrijf. Dat konden ze doen in het kader van het inpassingbeleid voor de glastuinbouw- en paddenstoelenteelt in dat gebied.

Tuinders in zeven aangewezen gebieden moeten vooraf hun plannen voor de komende tien jaar indienen, voordat ze een vergunning voor uitbreiding kunnen krijgen.

'Maar deze manier van planologie bedrijven werkt niet', zegt voorzitter Henk Kolbach van Tuinbouwplatform Bommelerwaard.

Lange termijnplanning

Tuinders maken volgens hem wel een lange termijnplanning voor hun bedrijf, maar het hangt van veel factoren af of ze hun plannen ook meteen kunnen realiseren.

'Bij de huidige systematiek moet je binnen twee jaar 25.000 euro per hectare voor maatschappelijke doeleinden afrekenen, ook als je niet bouwt. Het is veel logischer om dat pas te doen bij het verlenen van een bouwvergunning', aldus Kolbach.

Wijzigingsbevoegdheid

De tuinders die in het Tuinbouwplatform zijn vertegenwoordigd hebben dan ook altijd gepleit voor bestemmen bij recht en niet voor de systematiek van bestemmen via een wijzigingsbevoegdheid.

Dat laatste gaat de tuinbouw en de overheid veel meer geld en veel meer tijd kosten, menen de tuinders.

Half jaar langer de tijd

Provincie Gelderland geeft tuinders nu een half jaar langer de tijd om plannen in te dienen, maar Kolbach denkt niet dat er alsnog veel plannen worden ingediend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 0°
  80 %
 • Vrijdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer