RvS laat inpassingsplan Bommelerwaard intact

De Raad van State (RvS) laat het inpassingsplan van provincie Gelderland voor glastuinbouw in de Bommelerwaard na behandeling reeks van bezwaren vrijwel geheel intact.

RvS+laat+inpassingsplan+Bommelerwaard+intact
© Peter van Houweling

De meeste ingediende bezwaren werden in de tussenuitspraak van 11 mei ongegrond of niet ontvankelijk verklaard.

De herstructurering verdeelt het gebied in de Bommelerwaard in intensiveringsgebieden, extensiveringsgebieden en reserveconcentratiegebieden.

Intensiveringsgebieden

Nieuwvestiging of uitbreiding van glastuinbouw of paddenstoelenteelt moet allereerst plaatsvinden in de intensiveringsgebieden.

In de extensiveringsgebieden is nieuwvestiging niet mogelijk. Maar bestaande bedrijven mogen daar wel iets uitbreiden. Nieuwvestiging in de reserveconcentratiegebieden is alleen mogelijk als die niet realiseerbaar is in de intensiveringsgebieden.

Tuinders

Een deel van de bezwaren tegen het plan was afkomstig van tuinders waarvan het bedrijf niet in van de uitbreidingsgebieden is opgenomen.

Daarnaast werd het inpassingsplan aangevochten door omwonenden van glastuinbouwbedrijven die vrezen voor lichthinder, verkeersoverlast en aantasting van het landschap.

Uitspraak

Provincie Gelderland krijgt 26 weken gelegenheid om enkele omissies in het inpassingsplan te herstellen. Vervolgens wordt daar later dit jaar weer uitspraak over gedaan.

Met de herstructurering willen de betrokken overheden de sector een duurzame toekomst bieden en de ruimtelijke kwaliteit van de Bommelerwaard verbeteren.

Bezwaarmakers

Ondanks twijfels bij een aantal bezwaarmakers oordeelt de Raad van State dat er een behoefte is aan uitbreiding van de ruimte voor glastuinbouw voor 100 hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer