Egyptische+telers+doen+inspiratie+op
Nieuws
© LTO Noord

Egyptische telers doen inspiratie op

Vijftien Egyptische telers en medewerkers van agrarische coöperaties bezochten begin deze week West-Friesland. Ze deden kennis op over de structuur en succesfactoren van de Nederlandse land- en tuinbouw en agribusiness.

De Egyptenaren waren in Nederland als onderdeel van een EU-project waarin landbouworganisaties worden ondersteund door de nog CARE Oostenrijk. Het bezoek was afgestemd met Agriterra.

Na een korte bezichtiging van het melkveebedrijf van de familie Schouten ging de groep op bezoek bij Gert-Jan de Wit in Grootebroek. De Wit teelt broccoli en trekt witlof. Daarna werd een bezoek gebracht aan pootaardappelhandel Agroplant in Medemblik. Toevallig waren daar ook Egyptische overheidsinspecteurs van pootgoed aan het werk, zodat de groep daar ook mee kon praten.

De Egyptenaren wilden graag weten wat succesfactoren zijn voor een goede belangenbehartiging. Er kwamen veel aspecten op tafel, zoals een goed netwerk intern/extern, genoeg kennis, de juiste timing en een sterke communi-catie.

De situatie in Egypte is totaal anders dan in Europa. Wat daar coöperatie wordt genoemd, is vaak vanuit de overheid gefaciliteerd. Er is maar één coöperatie per dorp. Doe je daar niet aan mee, dan sta je op achterstand. 'Wat doe je als de voorzitter niet doet wat de leden willen?' is een vraag die de situatie mogelijk typeert.

Bezoek aan coöperaties

De rest van de week gingen de Egyptenaren op bezoek bij coöperaties: Rabobank, FloraHolland en Cono. Daarnaast spraken ze met het ministerie van Economische Zaken.

De bezoekers werden rondgeleid door Arie Schouten (voorzitter LTO-afdeling West-Friesland) en Klaas Johan Osinga (LTO Internationaal). Zij gaven ook uitleg over het werk van LTO.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  10 %
 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
Meer weer