Meer concurrentie voor EU op graanmarkt

Op de graanbalans voor 2015-2016 gaat de Europese Commissie uit van een daling van de graanexport met 9 miljoen ton.

Meer+concurrentie+voor+EU+op+graanmarkt
© nieuwe oogst

De commissie verwacht op de internationale graanmarkt meer exportconcurrentie van landen in het Zwarte Zeegebied, onder meer vanwege de valutavoordelen.

Verder verwachten traditionele afnemers van Europees graan zoals Egypte, Algerije en Marokko zelf een goede graanoogst. Bovendien is in deze landen het areaal graan behoorlijk uitgebreid, meldt RVO in het weekbericht granen.

Exportteller

Op de graanbalans voor volgend jaar gaat de Europese Commissie uit van een totale graanuitvoer van 40,2 miljoen ton. Dat is naar verwachting 9 miljoen ton minder dan dit jaar. Op dit moment staat de exportteller al op 40 miljoen ton.

De verwachting is wel dat de theoretische graanvoorraad in de Europese Unie volgend jaar afneemt met 2,5 miljoen ton. Dit heeft te maken met de graanoogstprognose voor 2015-2016 van 308,8 miljoen ton. Die is behoorlijk lager dan de 326,8 miljoen ton van afgelopen jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer