Moeizame+export+Europese+tarwe
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Moeizame export Europese tarwe

Een tegenvallende export van tarwe uit de EU zorgt op Europese markten voor verdere daling van de noteringen.

Op de Matif in Parijs daalde deze week de termijnnotering voor tarwe op levering in mei 2016 van 171 euro naar 164 euro per ton.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakt in het weekbericht granen onder meer melding van de weigering van autoriteiten in Egypte om 63.000 ton Franse tarwe af te nemen vanwege te hoge gehaltes aan schimmels.

Zwakke roebel en grivna

Verder hebben met name de sterkere euro, de zwakkere koers van de Russische roebel en de Oekraïense grivna en het schrappen van de uitvoerbelasting voor tarwe uit Argentinië een negatieve invloed op de export uit de EU.

Op traditionele markten in het Midden-Oosten en Afrika is er daardoor meer concurrentie van de landen die de tarwe scherp kunnen aanbieden. In Europa speelt daarnaast dat vooral veevoerproducenten weinig tarwe op voorraad kopen vanwege de dalende noteringen.

Vorig jaar twee keer zoveel

De EU exporteerde dit jaar tot dusver 15,6 miljoen tarwe, vorig jaar was dat rond dezelfde tijd al 18,4 miljoen ton. Het exportvolume van afgelopen week was 786.000 ton. Vorig jaar was dat in dezelfde week met 1,67 miljoen ton meer dan twee keer zoveel.

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer