SP+pleit+voor+eerlijke+prijs+zonder+inkomenstoeslagen
Nieuws
© Landschapsfonds Rijnland Holland

SP pleit voor eerlijke prijs zonder inkomenstoeslagen

Nederlandse boeren en tuinders moeten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. En de EU-inkomenstoeslagen worden afgebouwd. Dat zijn twee punten uit het concept-verkiezingsprogramma van de Socialistische Partij.

In het hoofdstuk over de land- en tuinbouw schetst de SP een omslag naar minder grootschalige bedrijven die milieu- en diervriendelijk produceren en waar een goed inkomen wordt verdiend. Centraal staat een eerlijke prijs voor de producten van boeren en tuinders.

De partij pleit voor een betere bescherming voor agrarische ondernemers die worden 'uitgeknepen' door inkopers. 'We willen een speciale ombudsman voor kleine ondernemers in de land- en tuinbouw en in de visserij. Zo'n ombudsman kan oneerlijke handelspraktijken aan de kaak stellen', aldus het verkiezingsprogramma.

Armoede aanpakken

Inkomenssubsidies voor boeren in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid horen volgens de SP te worden afgebouwd. 'Armoede onder boeren en voormalige boeren pakken we aan, onder meer door sociale (zelf)hulporganisaties meer te ondersteunen.'

In het verkiezingsprogramma staat dat de 'dieronvriendelijke bio-industrie' moet worden omgevormd in een diervriendelijke en duurzame veehouderij. 'Het natuurlijk gedrag van het dier zal daarbij het uitgangspunt zijn.' Weidegang voor koeien zou wettelijk verplicht moeten worden.

Veehouderij reguleren

De SP is tegen de bouw van 'megastallen'. Het aantal dieren in de varkens- en pluimveehouderij zou gereguleerd moeten worden met behulp van diervergunningen. Voor de melkveehouderij moet Europa een nieuwe vorm van productiebeheersing instellen, terwijl alleen nog grondgebonden bedrijven worden toegestaan.

Andere punten uit het verkiezingsprogramma zijn onder meer een verviervoudiging van de omzet van biologisch voedsel in tien jaar, meer geld en personeel voor de NVWA en een verbod op het gebruik van glyfosaat.

Weer

  • Donderdag
    11° / 10°
    60 %
  • Vrijdag
    11° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    13° / 7°
    10 %
Meer weer