ChristenUnie wil voedsel buiten TTIP houden

Als Europa een vrijhandelsakkoord sluit met de Verenigde Staten (TTIP), mag voedsel daar geen onderdeel van uitmaken. Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma van de ChristenUnie.

ChristenUnie+wil+voedsel+buiten+TTIP+houden
© Albert Heijn

Voedsel is een basisvoorziening en daarmee verdient de landbouwsector een speciale behandeling in handelsverdragen, meent de ChristenUnie. Liberalisering van de voedselproductie- en handel dwingt boeren en tuinders tot steeds hogere productie tegen steeds lagere prijzen.

Dat is volgens het verkiezingsprogramma niet alleen slecht voor het inkomen, maar ook voor dierenwelzijn en milieu. 'Daarom willen we dat voedsel geen deel uitmaakt van een handelsverdrag als TTIP', concludeert de CU.

Geen verkoop onder kostprijs

Het verkiezingsprogramma keert zich tegen verkoop van voedsel onder de kostprijs. De overheid zou dat moeten verbieden. Verdergaande eisen op het gebied van dierenwelzijn kunnen alleen vanuit de markt worden gefaciliteerd zodat de boer betaald wordt voor de extra investeringen.

Als het aan de ChristenUnie ligt, wordt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) omgevormd tot een Autoriteit voor Mens, Milieu en Markt (A3M). De opdracht is dan om niet alleen de prijs voor de consument te toetsen, maar ook de prijs voor de boer, duurzaamheidaspecten, diversiteit en kwaliteit van voedsel.

De Wet dieraantallen moet niet worden ingevoerd, zo is in het verkiezingsprogramma te lezen. 'Er is geen duidelijke relatie tussen aantallen dieren in een stal en de volksgezondheid.' Wel moet de veehouderij stappen zetten om de luchtkwaliteit rond stallen verder te verbeteren.

Grondgebonden melkveehouderij

De ChristenUnie bepleit ruimte voor grondgebonden melkveehouderij. 'Er komt één helder wettelijk kader voor de melkveehouderij in plaats van een stapeling van wetgeving, dat perspectief biedt en ruimte geeft aan grondgebonden bedrijven om verantwoord te ontwikkelen.' Verplichte weidegang noemt het verkiezingsprogramma 'niet wenselijk en niet realistisch'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer