Dik%2DFaber%3A+haal+NVWA+weg+bij+EZ
Nieuws
© Dirk Hol

Dik-Faber: haal NVWA weg bij EZ

Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) wil dat het ministerie van VWS alleen de verantwoordelijkheid krijgt voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ze zal dat morgen bepleiten bij een Kamerdebat over voedselveiligheid.

Het bestuurlijke primaat voor de NVWA ligt nu nog bij het ministerie van EZ. Dat is volgens de ChristenUnie verkeerd.

Dubbele belangen

Dik-Faber: 'Het mag niet zo zijn dat de NVWA iedere keer een afweging moet maken tussen volksgezondheid en voedselveiligheid aan de ene kant en economische belangen aan de andere kant.'

Zolang het ministerie van EZ de NVWA bestuurt, zal er volgens het Kamerlid discussie blijven over de onpartijdigheid, onafhankelijkheid en publieke verantwoording van de autoriteit. 'Als volksgezondheid het leidende principe is, zoals het kabinet stelt, moet het bestuurlijke primaat weer komen te liggen bij het ministerie van VWS.'

Tegenmacht nodig

Dik-Faber wijst erop dat zelfs oud-landbouwminister Cees Veerman vindt dat de landbouwsector uit eigenbelang een stevige ‘tegenmacht’ nodig heeft. 'Ik roep de minister van VWS en de staatssecretaris van EZ op te zorgen dat de NVWA weer ruimte krijgt om deze tegenmacht te zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  19° / 4°
  10 %
 • Maandag
  17° / 8°
  40 %
Meer weer