Meer+loonwerkers+investeren+in+trekker
Nieuws
© nieuwe oogst

Meer loonwerkers investeren in trekker

In elk geval een kwart van de Cumela-bedrijven is van plan dit jaar een nieuwe trekker te kopen. Een stijging van 4 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Agridirect dit voorjaar.

New Holland is nog steeds op de meeste bedrijven het belangrijkste merk. Al vier jaar daalt echter het aandeel terwijl anderen als Fendt en Claas al jaren een groeiende aanhang hebben onder de loonbedrijven.

De resultaten die Agridirect bekend maakt, zijn afkomstig van een onderzoek dat het bedrijf dit voorjaar deed onder 1.500 loonbedrijven. Daarbij gaf een kwart van de ondervraagden aan dit jaar een nieuwe of tweedehands trekker te willen aanschaffen.

In vergelijking met eenzelfde onderzoek een jaar geleden zijn dat er 4 procent meer en zelfs 10 procent meer dan in 2013. Een tendens die overeenkomt met de stijgende bedrijfsresultaten in de bedrijfsvergelijking van Cumela Kompas Analyse.

Trekkermerken

In het onderzoek wordt de bedrijven ook gevraagd wat het belangrijkste merk is op hun bedrijf. Al sinds 2012 is dit New Holland, maar opvallend is dat het aantal bedrijven waarvoor dit geldt jaarlijks iets terugloopt.

In diezelfde periode is bij Fendt en Claas jaarlijks sprake van een lichte stijging. Al ligt het niveau van Claas nog steeds maar op 3,6 procent. Voor Fendt geldt dat inmiddels 21,9 procent van de bedrijven dit als belangrijkste merk noemt.

Tussen New Holland en Fendt ligt nog steeds John Deere. Al enkele jaren is dit voor eens stabiel aantal bedrijven van 22,3 procent het belangrijkste merk.

Populariteit

Bij de meeste andere merken is in de loop der jaren sprake van een afnemende populariteit. Case zakt na een opleving vorig jaar weer en dat geldt ook voor Massey Ferguson dat na drie jaren van groei ook weer iets zakt.

Deutz lijkt de dalende lijn stevig doorbroken te hebben en wordt door 1 procent meer als belangrijkste merk genoemd. Valtra tot slot maakt een lichte daling door.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer