Cumela start Trekkerbumper-campagne

Cumela Nederland start met een trekkerbumper-campagne. In twee tot drie jaar tijd wil de loonwerkersorganisatie ten minste vijfhonderd bumpers 'op de weg' krijgen.

Cumela+start+Trekkerbumper%2Dcampagne
© Nieuwe Oogst

Bedrijven die lid zijn van Cumela Nederland alsmede voor rijschoolhouders die opleiden voor het T-rijbewijs met eigen trekker(s) kunnen een subsidie van 500 euro krijgen. Trekkers met bumpers zorgen voor snellere voertuigherkenning en beter anticiperen door weggebruikers. Dit zorgt voor een veiliger landbouwverkeer op de openbare weg.

Het zou de verkeersveiligheid vergroten wanneer weggebruikers 's-nachts maar ook overdag sneller en beter zicht hebben op de contouren van een trekkers. Uit een analyse van ongevallen met landbouwverkeer die de Onderzoekraad voor Veiligheid in 2010 afrondde, blijkt dat als belangrijke oorzaak van ongevallen waarbij landbouwverkeer betrokken is.

Breedte inschatten

Door het ontbreken van rijverlichting die de breedte van zo'n trekker duidelijk markeert, is het voor automobilisten, fietsers en voetgangers lastig om een landbouwvoertuig tijdig te herkennen en de breedte in te schatten. Weggebruikers schrikken nog eens extra als ze de draaiende voorbanden op zich af zien komen.

Een van de aanbevelingen van de Onderzoekraad voor Veiligheid was dat brancheorganisaties hun verantwoordelijkheid moeten nemen door het sterker bevorderen van veiliger landbouwverkeer bij hun leden. Daarom besloot Cumela in 2011 om met één model trekkerbumper praktijkproeven te doen bij loon-, cultuur- en grondverzetbedrijven.

Voorkomen botsing

In een tweede praktijkproef in 2014 zijn vier modellen trekkerbumpers getest bij acht bedrijven. De focus is toen verlegd naar het voorkomen van een botsing. Betere reflectie, goed zichtbare breedtemarkering en contourverlichting zijn belangrijker geworden. Bovendien is de huidige generatie bumpers praktischer en gebruiksvriendelijker.

Vanaf september 2016 gaat Cumela versneld vijfhonderd trekkerbumpers in de markt zetten. Per aangeschafte bumper is daarvoor tot 500 euro beschikbaar. Cumela-voorzitter Wim van Mourik spreekt over een vliegwieleffect dat de brancheorganisatie wil bewerkstelligen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer