Tweede Kamer kritisch over fosfaatwet

De Tweede Kamer heeft nog veel bedenkingen bij het wetsvoorstel dat de invoering regelt van fosfaatrechten voor de melkveehouderij. Behalve de oppositiepartijen maakt ook coalitiegenoot VVD kritische kanttekeningen.

Deze week stuurden de verschillende fracties hun schriftelijke vragen over het wetsvoorstel in. Het leverde een dik pakket op aan opmerkingen, verzoeken om verduidelijking en kritische analyses.

De VVD erkent het belang van fosfaatrechten om de derogatie te behouden. Maar Helma Lodders heeft moeite met een wettelijke productiebegrenzing om milieudoelen voor grond- en oppervlaktewater te realiseren. 'Waarom wordt niet ingezet op andere maatregelen?' Lodders wil bovendien weten of het wetsvoorstel soms de bedoeling heeft om het aantal dieren in Nederland te begrenzen los van de milieumaatregelen.

Vraagtekens

Het CDA zet veel vraagtekens bij het voorgestelde systeem. Jaco Geurts vindt dat het onrechtvaardig uitwerkt voor veel bedrijven. Hij noemt grondgebonden en biologische bedrijven en ondernemers die niet hebben uitgebreid. Geurts verwijt het kabinet 'onvermogen om een evenwichtige wetgeving voor de melkveehouderij te bewerkstelligen'. Een opeenstapeling van regels treft de ondernemers, terwijl verlenging van de derogatie onzeker is.

De SP eist eveneens een andere behandeling van grondgebonden en biologische bedrijven. De generieke korting zou voor deze bedrijven volledig gecompenseerd moeten worden. Henk van Gerven verzet zich tegen de verhandelbaarheid van de fosfaatrechten. De oplossing is volgens hem 'heel simpel: maak de melkveehouderij grondgebonden'.

Knelgevallen

De SGP wil meer fosfaatruimte scheppen door geëxporteerde mest en tijdelijke pieken in de fosfaatproductie niet mee te tellen. Ook stelt Elbert Dijkgraaf dat staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) veel knelgevallen 'zonder serieuze toets aan hun lot overlaat'.

LTO Nederland stuurde de Kamer eerder een notitie met belangrijke aandachtspunten. Veel daarvan komen terug in de vragen aan Van Dam. Zo nemen verschillende partijen het net als LTO op voor melkveehouders die vorige zomer jongvee uitschaarden en daardoor nu te weinig fosfaatrechten krijgen toegekend.

Hoorzitting

Komende week zal de staatssecretaris de vragen beantwoorden. Daarna houdt de Tweede Kamer donderdag een hoorzitting over het wetsvoorstel. Verschillende melkveehouders zullen er uitleg geven over de gevolgen die de fosfaatrechten hebben voor hun bedrijf. Het uiteindelijke debat met Van Dam staat half oktober gepland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer