%27Verdienen+aan+natuur+is+lastig%27
3 stellingen
© Inzicht in Natuur

'Verdienen aan natuur is lastig'

Paul de Dooij van adviesbureau De Natuurmakelaar maakte ruim honderd verdienmodellen voor natuurbeheerders. Hij roept agrarisch ondernemers op om meer om zich heen te kijken naar mogelijkheden voor verdienmodellen. De Dooij reageert op drie stellingen.

Geld verdienen met natuur blijft voor heel veel boeren lastig.

'Het levert boeren nog geen gouden eieren op. Het gaat vaak om grote bedragen en het subsidietekort wordt niet zo makkelijk met geld uit de markt of particulieren aangevuld.

'Ook reguliere natuurorganisaties kampen met dit probleem. Verdienmodellen creëren blijft pionierswerk, het biedt nog geen langetermijnresultaten. Een belangrijk uitgangspunt voor het slagen van verdienmodellen is samenwerking met anderen.

'Waar boeren wel aan kunnen denken is een crowdfunding te starten voor een vogelkijkhut op weidevogelland. Dat is een kleinschalig project dat getrokken kan worden door vrijwilligers. Ook de koppeling tussen natuur en het vermarkten van streekproducten biedt kansen.'

De consument zit niet te wachten op nog meer streekproducten.

'Ik woon in Amsterdam en merk dat de vraag naar de herkomst van een product nog steeds toeneemt. Alleen het is wel zaak om streekproducten goed te vermarkten, door bijvoorbeeld kookworkshops te geven.

'Boeren moeten goed om zich heen kijken. Wanneer je in het Brabantse aspergegebied als twintigste teler op eigen houtje asperges gaat verkopen, dan zal dat geen succes zijn. Maar in samenwerking met gemeenten, VVV, horeca, recreatie en andere ondernemers valt daar nog veel te winnen.

'De natuurburger uit het Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide is hiervan een voorbeeld. Een veehouder die Angus en Herrefords heeft grazen in het Brabant-Vlaamse natuurgebied zet het vlees nu af bij acht restaurants. Van iedere burger vloeit 2 euro naar het natuurgebied. En de veehouder verdient er extra aan, omdat er meer massa is.'

De kloof tussen natuurorganisaties en boeren is nog te groot om gezamenlijk deze projecten op te pakken.

'Boeren kunnen geen natuur beheren en natuurbeheerders hebben geen oog voor de belangen van de agrarische sector. Daarover is nogal eens commotie. Maar in wezen zijn beide partijen natuurbeheerders.
'Het is daarom beter om op samenwerking te focussen. En dat gaat in Nederland vrij goed, zeker vergeleken met België.

'Relatief veel boeren doen hier aan agrarisch natuurbeheer. Rond natuurgebieden is vooral extensieve landbouw. Ik zie dat steeds meer boeren zich gaan verbreden. Dat biedt meer kansen voor natuur.'

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer