Aantal Skal-gecertificeerde biobedrijven op 4000

Certificeerder Skal Biocontrole heeft vorige week een bio-certificaat uitgereikt aan het vierduizendste biologische bedrijf in Nederland.

Aantal+Skal%2Dgecertificeerde+biobedrijven+op+4000
© Han Reindsen

Het vierduizendste biologische bedrijf is een melkveehouderij in Friesland. In een reactie zegt Margreet van Brakel van Skal dat de Nederlandse biologische sector dit jaar flink doorgroeit. 'Vanaf het begin van dit jaar is er een toename van bijna 3800 gecertificeerde bedrijven naar nu dus 4000.'

Skal constateert dat er in 2016 flink meer overstappers naar de biologische landbouw zijn dan in 2015. 'We verwachten dat dit jaar ruim 2000 landbouwbedrijven de stap naar biologisch zetten', vertelt Van Brakel. 'Deze bedrijven moeten eerst omschakelen en komen pas in 2017 of 2018 in aanmerking voor certificering.'

Alleen gecertificeerde landbouwbedrijven mogen hun producten biologisch afzetten. Skal certificeert zowel landbouwbedrijven als handelaren en verwerkers van biologische producten. 'Na een aantal jaren van vooral groei in de handel en verwerking, is het goed om te zien dat de primaire sector nu ook weer groeit', vindt Van Brakel.

Tijd voor inhaalslag

Sectororganisatie Bionext is blij met de groei van het aantal gecertificeerde biologische bedrijven. 'Zonder boeren geen biologische producten', stelt Bionext-directeur Bavo van den Idsert. 'Het wordt tijd voor een inhaalslag. We lopen in Nederland met een aandeel van 3,1 procent fors achter bij de bio-arealen in landen als Duitsland en Denemarken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer