FPG verwijt kabinet het niet invullen van ambities

Het platteland snakt naar meer ruimte voor ondernemerschap en investeringen in verduurzaming. In de kabinetsplannen voor 2017 noemt het kabinet dat wel als ambitie, maar een concrete invulling ervan ontbreekt. Dat stelt de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) in reactie op de Rijksbegroting 2017.

De FPG laat weten dat de grondgebonden landbouw, landgoederen en particuliere bos- en natuurbeheerders graag bereid zijn mee invulling te geven aan de kabinetsambities. Die vergen echter wel waardering voor particulier initiatief, gerichte (financiële) stimulansen en ruimte om te ondernemen, ook in het buitengebied. 'De maatregelen die nu worden voorgesteld, werken eerder averechts', aldus een persbericht.

Grote problemen heeft de FPG met de manier waarop het kabinet de fosfaatrechten voor de melkveehouderij wil invoeren. 'Het kabinet geeft aan te streven naar een ecologisch houdbaar voedselsysteem. Dit is in lijn met het eerdere pleidooi van staatssecretaris Martijn van Dam om het grondgebonden karakter van de melkveehouderij te behouden en te versterken. De FPG vraagt zich af hoe het kabinet die ambitie rijmt met het wetsvoorstel fosfaatrechten. Daarin worden juist duurzame grondgebonden melkveehouders en landgoederen gedupeerd', meent de organisatie.

Belasten fictief rendement

De hoogte van de vermogensrendementsheffing is voor veel particuliere grondeigenaren een grote kopzorg. De FPG wijst erop dat verpachters te maken hebben met een van overheidswege gemaximeerde reguliere pacht. Bij landgoederen zijn de gebouwen belast voor een fictief rendement van 4 procent, terwijl het feitelijk genoten rendement vaak niet uitkomt boven de 0 procent.

De organisatie vindt het daarom teleurstellend dat het kabinet in het Belastingplan 2017 kiest voor handhaving van de plannen om de forfaitaire vermogensbelasting per 1 januari 2017 te verzwaren. In de ‘voortgangsrapportage heffing box 3 op basis van werkelijk rendement’ wordt wel ingegaan op de mogelijkheden voor een vermogensbelasting die dichter aansluit bij het werkelijk rendement, maar dit leidt nog niet tot aanpassing. De FPG pleit hier wel voor, in lijn met een eerder aangenomen Kamermotie.

Aftrekbeperking monumenten averechts

De FPG is verbolgen over het afschaffen van de fiscale aftrek van uitgaven voor Rijksmonumenten door particulieren. Deze regeling wordt geschrapt per 1 januari 2017. Dat brengt het onderhoud van de monumenten, die vaak een grote belevingswaarde hebben, in groot gevaar. De voorgenomen afschaffing ontmoedigt het initiatief van particulieren, die vaak meer dan 50 procent van de onderhouds- en restauratiekosten voor hun rekening nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer