Nieuw varkensvleesconcept zaak van lange adem

Het werk van de Truffelcoalitie zit erop. Gedurende tweeënhalf jaar werkten drie ondernemers nauw samen bij de realisatie van hun nieuwe duurzame varkensvleesconcept. Hun advies: blijf in kleine stappen denken en neem niet te veel hooi op de vork.

Nieuw+varkensvleesconcept+zaak+van+lange+adem
© Maatschap Ten Have

Een nieuw duurzaam varkensvleesconcept in de markt zetten is een zaak van de lange adem. Marijke Koenen (Vair Varkens), Annechien, Menno en Detmer ten Have (Hamletz/lupinevarken) en Steef Uijttewaal en Marjolein de Wit (Gebroeders Uijttewaal/Blokhovens Linievarken) zijn het daar unaniem over eens.

Elk voor zich werkt al jaren aan het verduurzamen van de productie. De afgelopen tweeënhalf jaar maakten zij in de Truffelcoalitie daarin slagen. De ondernemers bogen zich over het product, de markt en de consument. Ze trokken samen op zonder dat ze elkaar in de weg zaten.

Consumentenbril

'We moeten meer kijken door de bril van de consument. Waar wordt die door getriggerd? Dat is best lastig, want we blijven boeren', zegt Annechien ten Have. Ruim drie jaar geleden investeerde maatschap Ten Have in Beerta in een nieuwe kraamstal met Pro Dromi-hokken. De biggen die daarin worden geboren, zijn de basis voor Hamletz, zoals het concept van de maatschap heet.

Hamletz is vlees van varkens die zijn gevoerd met lupine. Het concept is transparant, heeft een lage CO2-footprint en het dierenwelzijn is goed geborgd. Ten Have hoopt dat begin volgend jaar de spade in de grond gaat voor de nieuwe vleesvarkenstal. Over de afzet van het vlees lopen nog verschillende gesprekken. 'Je eigen afzet regelen is een zaak van lange adem', stelt de varkenshoudster.

Verbondenheid

De roots van Marjolein de Wit haar liggen buiten de agrarische sector. 'Juist omdat ik nog meer als burger keek, konden we veel van elkaar leren. Er was een groot gevoel van verbondenheid.'

De Gebroeders Uijttewaal in Schalkwijk hadden een gangbaar vermeerderingsbedrijf met ruim 500 zeugen. Dat zijn ze nu aan het afbouwen. Het Blokhovens Linievarken-concept is gebaseerd op een gesloten bedrijf met 25 zeugen. Wekelijks gaan er tussen de 10 tot 12 varkens naar de slager. 'Steef wil laten zien dat het anders kan en dat is zoveel leuker dan hoe we het hadden.'

Persoonlijke groei

De leden van de Truffelcoalitie kwalificeren het onderlinge contact als waardevol. 'We voelen ons zoveel wijzer dan aan de start van het project', zeggen de deelnemers. Ze deelden successen en tegenslagen. Ook leerden ze elkaars verschillen begrijpen, waardoor het makkelijker kiezen was voor de eigen weg.

De deelnemers aan de Truffelcoalitie adviseren andere ondernemers die hun varkenshouderij willen verduurzamen, om dat te doen in kleine stapjes en daarbij het doel niet uit het oog te verliezen. 'Maar wees niet bang om af te wijken van de snelste route; een omweg kan zoveel mooier en leerzamer zijn', zegt De Wit.

Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij

De Truffelcoalitie is een initiatief van Natuur & Milieu dat mede mogelijk werd gemaakt door de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer