'Innovatie is meer dan alleen nieuwe stal'

Innovatie is meer dan alleen een nieuwe stal. De overheid zou daarom haar budget anders moeten verdelen en ook middelen beschikbaar moeten stellen voor de introductie en het uitrollen van een nieuw concept.

%27Innovatie+is+meer+dan+alleen+nieuwe+stal%27
© Geert Job Sevink

Ketenmanager Maurits Steverink van de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij liet daar donderdag tijdens de afsluiting van het project Varkansen geen misverstand over bestaan. 'Ik mis aandacht voor het klaarstomen van een concept voor de markt.'

Vierkantsverwaarding

'Wanneer je alleen fiscale maatregelen in de lucht houdt, dan doe je als overheid niet serieus mee aan verduurzaming en marktontwikkeling, is Steverink van mening. In de focus op de afzet ligt de basis voor succes, zo viel te beluisteren. En de clou van een nieuw concept zit in de vierkantsverwaarding.

Donderdagmiddag werd er tijdens de afsluiting van het project Varkansen op het bedrijf van Annechien, Menno en Detmer ten Have in Beerta veel en lang gesproken over afzet en markt. Voor ondernemers vaak het moeilijkste stuk om georganiseerd te krijgen.

Lupinevarken

Ook de familie Ten Have worstelt daarmee. De nieuwe zeugenstal met 80 Pro Dromi kraamhokken voor 200 zeugen is klaar. De volgende fase is de bouw van een nieuwe vleesvarkenstal, waarvoor de familie de financiering maar niet rond krijgt.

Het gaat om een investering van 800 euro per vleesvarkenplaats in plaats van de gebruikelijke 400. 'Het kip en het ei-verhaal', zegt Ten Have. De bank wil dat de afzet is geregeld en de afzet wil pas wat, als er een product is. Op dit moment vinden gesprekken plaats met nieuwe partners die mogelijk willen bijdragen in de financiering.
.

Twee-sterrenvlees

De familie Ten Have gaat twee-sterrenvlees leveren, maar zetten hun varkens in de toekomst het liefst af in een concept: het lupinevarken uit de dartelstal. Vrijdag 25 april is er open huis in de nieuwe zeugenstal met Pro Dromi kraamhokken.

Meer zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer