Palmerswaard bij Rhenen heringericht

Bij Rhenen zijn de werkzaamheden aan de Palmerswaard begonnen. Deze uiterwaard langs de Nederrijn wordt ingericht als natuurgebied. Ook wordt ervoor gezorgd dat het gebied voldoet aan alle eisen op het gebied van de waterveiligheid.

Palmerswaard+bij+Rhenen+heringericht
© Arcadis

De bestaande natuur, zoals de rivierbeplanting en de oude kleiputten met daarin waardevolle waterplanten, wordt volgens de provincie zoveel mogelijk behouden. Er komen onder meer natuurlijke rivieroevers bij en er wordt een riviergeul gerealiseerd als paaiplaats voor vissen.

Natuurwaarden

De Palmerswaard wordt anders ingericht om de natuurwaarden in het gebied te verhogen en voor een beter beheer. Het project omvat onder andere het realiseren van een eenzijdig op de Nederrijn aangetakte geul en het realiseren van een ruim 1 kilometer lange natuurvriendelijke oever.

In de Palmerswaard wordt ruimte gegeven aan ontwikkeling van grootschalige riviernatuur. De bestaande natuurwaarden, zoals de rivierbeplantingen en de oude kleiputten met hun waardevolle waterplantenvegetatie, worden zoveel mogelijk behouden.

Onderdeel zijn meer natuurlijke rivieroevers en het graven van een riviergeul (onder meer als paaiplaats voor vissen). Ten zuiden van Rhenen en nabij de Rijnbrug worden maatregelen genomen ten behoeve van de verbinding met de Grebbeberg en Blauwe kamer. De verwachting is dat de werkzaamheden eind dit jaar gereed zijn.

Regie

De Palmerswaard is de eerste uiterwaard die ingericht wordt in het kader van het project Uiterwaarden Nederrijn, in opdracht van de provincie Utrecht. De regie voor de planvorming en uitvoering ligt bij Gebiedscoöperatie O-gen. Bij het proces zijn het Utrechts Landschap als grondeigenaar, Rijkswaterstaat, gemeente Rhenen en maatschappelijke organisaties intensief betrokken.

Eind dit jaar moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer