Meer opbrengst met minder stikstof

Bijna 1,5 ton droge stof per hectare meer op een perceel gras met rode en witte klaver, vergeleken met een perceel met alleen gras. Dat bereikten melkveehouders Arnold en Roy Lageschaar in Groenlo dit seizoen met drie maaisnedes.

Meer+opbrengst+met+minder+stikstof
© Brink

Ze zaaiden vorig jaar de helft van het perceel in met gras en de andere helft met een mengsel van gras met rode en witte klaver. Van elke snede is de opbrengst en voederwaarde bepaald, in het kader van het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en De Liemers.

De Lageschaars haalden tot begin augustus in totaal respectievelijk 8,9 en 10,3 ton droge stof per hectare van het gras en de combinatie gras/klaver. Het gemiddeld ruw eiwitgehalte was voor gras 136 gram ruw eiwit. Voor de combinatie grasklaver 185 gram.

Ze bemestten de helft van het perceel met gras in totaal met 50 kuub drijfmest en 141 kilo zuivere stikstof per hectare. Voor de andere helft met gras/klaver was dit 45 kuub mest en slechts 24 kilo zuivere stikstof per hectare. Daarnaast strooiden ze onder andere kali.

Besparing

De besparing op het perceel gras/klaver is bijna 120 kilo zuivere stikstof uit kunstmest. Dit terwijl de gras/klaver ruim 1,4 ton droge stof per hectare meer opbrengt voor de eerste drie snedes.

Roy Lageschaar verwacht dit jaar vijf snedes te kunnen maaien. Het perceel was eerst gras en een jaar mais, maar door vraat van engerlingen besloot hij de droge zandgrond te scheuren. Hij schat dat de klaver drie tot vier jaar meegaat. Vorige week is de vierde snede gemaaid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer