Saldo melkveehouderij kwart lager

Het saldo in de melkveehouderij is over de eerste zeven maanden van dit jaar 23 procent lager dan in die periode vorig jaar, dat blijkt uit berekeningen van het LEI.

De grote dip in de opbrengsten zorgt ervoor dat het saldo de afgelopen twaalf maanden (van augustus 2015 tot en met juli 2016) een grote achterstand vertoont ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. Het LEI baseert haar berekeningen op een standaardbedrijf met 97 koeien. Voor dit bedrijf loopt het gemiddelde saldo 49.000 euro (-27 procent) achter bij het meerjarig gemiddelde. Dat komt overeen met ruim 500 euro per koe.

Over de eerste zeven maanden van 2016 zijn de opbrengsten voor het standaardbedrijf 14 procent lager dan het langjarig gemiddelde. De totale toegerekende kosten over de eerste zeven maanden 1.600 euro lager dan vorig jaar. Dit komt door lagere prijzen van voer en kunstmest. Wel blijken de voerkosten de laatste maanden iets op te lopen.

Positieve ontwikkeling

De Global Dairy Trade price index is vanaf begin 2016 per saldo 16 procent gestegen. Dit komt door de positieve ontwikkeling in de maand augustus. Tot deze maand was de stemming nog licht negatief. De stijging van de Nederlandse melkaanvoer de afgelopen maanden ten opzichte van dezelfde maand van het vorig jaar vlakt af: van 22 procent in februari naar 5 procent in juli. In de EU was de melkaanvoer tot en met mei 2016 ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer