Rauwe phalaenopsis geeft meer knopval

Rauw aangevoerde phalaenopsis heeft meer last van knopval. Dat blijkt uit onderzoek van bloemenveiling Royal FloraHolland.

Rauwe+phalaenopsis+geeft+meer+knopval
© Thierry Schut

De bloemenveiling heeft het onderzoek verricht omdat handelaren veelal graag een rauwere plant kopen omdat deze langer plezier geeft. Kwekers denken doorgaans dat de Phalaenopsis bij aanlevering 50 procent open bloemen moet tonen om maximaal te presteren.

Uit de test van FloraHolland blijkt dat planten die minder dan 50 procent open bloemen hebben, meer last hebben van knopval. Gemiddeld neemt het risico op knopval af per 10 procent meer open bloemen. Een rijpere plant heeft minder last van knopval, concludeert de bloemenveiling. Wel zijn er verschillen tussen de cultivars; sommige zijn extreem gevoelig, andere hebben nauwelijks last van knopval.

Tweeduizend planten

De testcentra van FloraHolland voeren al vier jaar testen uit in opdracht van Orchidee Nederland. Deze proeven geven aan in welk bloeistadium de plant het best kan worden verhandeld. In Aalsmeer test FloraHolland jaarlijks zo'n tweeduizend phalaenopsis.

Alle planten ondergaan standaard een afzetsimulatie volgens een protocol dat is vastgelegd door de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland. Het protocol bestaat uit een simulatie van transport en bewaring in de keten (zeven dagen in donker bij 15 graden Celsius) en een winkelsimulatie (zes dagen in licht bij 20 graden Celsius, in de verpakking).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer