Nederlands+rozenareaal+daalt+naar+238+hectare
Nieuws
© Ronald Goedheer

Nederlands rozenareaal daalt naar 238 hectare

Het rozenareaal in Nederland is dit jaar gedaald naar 238 hectare, meldt bloemenveiling Royal FloraHolland.

In 2004 was de oppervlakte waarop rozen werd geteeld, nog 850 hectare groot. De Europese rozenteelt neemt eveneens af. Volgens FloraHolland is het areaal in Europa nog 1.700 hectare. De afgelopen vijf jaar was de afname 27 procent.

In Duitsland, Spanje en Italië is er per land nog gemiddeld 200 hectare rozenteelt. 'Hoge energiekosten, regelgeving en de lage prijzen voor importrozen zijn van grote invloed op de productie geweest', aldus FloraHolland. 'De rozenproductie in Italië is het meest geslonken.'

De Europese import van rozen groeit nog steeds. Ongeveer twee derde van de invoer komt dit jaar uit Kenia en Ethiopië.

India

De grootste rozenproductie ter wereld vindt plaats in India, waar veel eigen variëteiten worden gekweekt. Na India heeft China het grootste rozenareaal. Beide landen telen de bloem vooral voor eigen gebruik, slechts een klein deel is bestemd voor export.

'Vanwege de goede kwaliteit, vele variëteiten en innovatie zal de rozenteelt nooit helemaal verdwijnen uit Europa', is de mening van FloraHolland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer