Vergroeningsvoorstellen werken volgens LTO averechts

De vergroening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wordt op onderdelen eenvoudiger. LTO is zeker nog niet tevreden, onder andere omdat sommige voorstellen juist averechts werken.

In het kader van de vereenvoudiging van het GLB-vergroenen stelt de Europese Commissie een algemeen verbod van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in ecologische aandachtsgebieden (EA) voor. LTO Nederland vindt dit een slechte zaak.

'Als uitzondering op de regel mogen telers in Nederland voor aaltjesonderdrukkende en stikstofbindende gewassen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, voor het slagen van deze gewassen belangrijk', zegt voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw.

Aaltjesbestrijding

Bij aaltjesbestrijding gaat het om afrikaantjes, raketblad, zwaardherik en Japanse haver, bij stikstofbindende gewassen vooral om veldboom en lupine. 'De EU wil graag minder gewasbeschermingsmiddelen en alternatieven voor de import van soja. Met een algemeen verbod op gewasbeschermingsmiddelen spannen ze het paard achter de wagen', vindt Van Wenum.

LTO dringt er deze week in een brief aan staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) op aan om voor deze teelten gewasbeschermingsmiddelen te blijven toestaan. De organisatie wijst erop dat het om een geringe hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel (onkruidbestrijding) gaat.

Details

Bij de voorstellen tot vereenvoudiging zitten details die in 2017 gaan veranderen en waar LTO wel tevreden mee is. Zo gaat de einddatum voor het inzaaien van vanggewassen, 1 oktober, van tafel. De minimum teeltperiode van tien weken blijft van kracht.

Een andere wijziging is dat een aantal minimum- of maximumafmetingen van landschapselementen verdwijnen of worden verruimd. Van een sloot mag de eerste 10 meter breedte worden meegeteld, maar in Nederland alleen in combinatie met een akkerrand. Vijvers en bosjes mogen meetellen voor de eerste 0,3 hectare. Een solitaire boom hoeft niet meer minimaal een kruindiameter van 4 meter te hebben.

Akkerrand

Een akkerrand mag 1 meter breed zijn in plaats van 2 meter. En als een akkerrand 22 meter breed is, mag de eerste 20 meter meetellen in de berekening van het EA. Eerder dit jaar werd zo'n rand nog in zijn geheel afgekeurd.

De voorstellen die in Brussel op tafel liggen, zijn mede op verzoek van LTO. Er blijven nog wel wensen over. De huidige middelvoorschriften zouden doelvoorschriften moeten worden, vindt LTO. Die omslag zit er nog niet in.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer