Simpeler vergroening in discussie in EU

Vijftien voorstellen voor vereenvoudiging van de vergroeningsregels heeft Landbouwcommissaris Phil Hogan neergelegd bij de EU Landbouwraad. Beslissingen zullen pas later dit jaar worden genomen.

Simpeler+vergroening+in+discussie+in+EU
© eigen foto

Hogan is tevreden over de grote respons op zijn oproep om vereenvoudigingsvoorstellen in te dienen. Hij heeft er gebruik van gemaakt bij het voorbereiden van zijn plannen.

Het resultaat van de plannen zal volgens de Landbouwcommissaris zijn dat boeren meer duidelijkheid krijgen over wat er van hen verwacht wordt. Ook komt er volgen hem meer flexibiliteit in de vergroeningseisen en meer harmonisatie op EU-niveau.

Verzet

Niet alle lidstaten steunen de voorstellen van Hogan. Zo is er stevig verzet tegen het verbod om gewasbeschermingsmiddelen te in stikstofbindende planten en tegen de verlenging van de verplichte braakleggingsperiode naar negen maanden.

Sommige ministers van Landbouw waarschuwden ook voor een toename van administratieve lasten in plaats van een afname als gevolg van de benodigde extra controles. Hogan gaat die kritiek nog eens doornemen met de deskundigen die hem adviseren.

Vanggewassen

Nederland heeft in Brussel laten weten blij te zijn met het laten vallen van 30 september als uiterste inzaaidatum voor vanggewassen. Ook het feit dat akkerranden die breder zijn dan het maximum van 20 meter voortaan niet worden uitgesloten, valt in Den Haag in goede aarde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer