Ongewisheid bestemmingsplan Meijegraslanden

Nog steeds is het niet duidelijk hoeveel hectare in de Meije graslanden tot natuur bestemd wordt in het nieuwe bestemmingsplan van gemeente Nieuwkoop, net zo min als welke hectares dat worden.

Ongewisheid+bestemmingsplan+Meijegraslanden
© Nieuwe Oogst

Dat werd begin deze week nogmaals bevestigd in een gesprek tussen een delegatie van LTO Noord en burgemeester Frans Buijserd en wethouder Trudy Veninga van gemeente Nieuwkoop.

Niettemin legt het gemeentebestuur op 6 september een nieuw, definitief bestemmingsplan voor aan de gemeenteraad. In november moet het plan vastgesteld worden.

300 hectare

De Meijenaren vrezen dat dit misschien afwijkt van het ontwerp-bestemmingsplan dat afgelopen winter ter inzage lag en waarop LTO Noord een zienswijze indiende. Dit was in feite het oude bestemmingsplan, dat nog niet was aangepast voor de toekomstige situatie zoals die in het Natura 2000-beheerplan is omschreven.

Eerder ging er een voorontwerpbestemmingsplan in omloop waarin sprake was van circa 300 in plaats van 80 hectare. Natuurmonumenten claimde hierin natuurbestemming voor haar gehele grondbezit.

Kruising

Boeren en burgers in de Meije vrezen dat het definitieve bestemmingsplan een kruising wordt tussen deze twee versies.

Wel positief is het opnemen van wijzigingsbevoegdheden in het nieuwe plan, die twee kanten op werkt, zo bleek uit het gesprek met het gemeentebestuur. Daarmee kunnen bestemmingen van gronden zodanig gewijzigd worden dat zowel natuur en landbouw op de goede plekken komen te liggen.

Bijpraten raadsleden

Dinsdag lieten liefst 13 van de 21 raadsleden van gemeente Nieuwkoop zich op uitnodiging van LTO Noord en twee burgercomités in de Meije bijpraten op het bedrijf van familie van Bemmel.

Opvolger Johan van Bemmel legde de raadsleden uit hoe het gebied langs het riviertje de Meije door boerenactiviteiten is ontstaan en welk compromis over natuurontwikkeling is gesloten in het Natura 2000 beheerplan. De raadsleden toonden begrip voor hun verhaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer