Wereldtemperatuur+stijgt+weer
Nieuws
© Archief

Wereldtemperatuur stijgt weer

De maand juni was dit jaar wereldwijd de warmste juni-maand ooit sinds het begin van de metingen in 1880. Daarmee wordt juni 2016 de veertiende opeenvolgende maand waarin het maandelijkse warmterecord op aarde wordt gebroken.

Nog niet eerder werden de warmterecords voor zo’n lange opeenvolgende periode gebroken. Dat meldt de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een Amerikaanse instantie. Zij houdt zich bezig met meteorologie en oceanografie.

De thermometer bereikte ongeëvenaarde hoogten gedurende de eerste zes maanden van 2016 met een temperatuur die het record van 2015 met 0,2 graden Celsius klopte. Ook passeerde de temperatuur het gemiddelde van vorige eeuw (13,5 graden) met 1,05 graad.

Bodem

In juni lag de gemiddelde temperatuur van de bodem en oceanen 0,9 graad boven het gemiddelde van vorige eeuw om op 15,5 graden te komen. Dat is 0,02 graad meer dan het vorige record voor deze maand uit 2015.

Juni was ook de veertigste opeenvolgende maand met temperaturen boven het gemiddelde van de 20ste eeuw. Volgens het KNMI lag de lag de temperatuur in Nederland in juni ook hoger dan normaal.

Normaal is het maandgemiddelde 15,6 graden, maar nu liep de gemiddelde temperatuur in ons land op tot 16,8 graden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
Meer weer