%27Temperatuurwisseling+ongunstig%27
Nieuws
© Weeronline

'Temperatuurwisseling ongunstig'

De snelle temperatuurwisselingen in de aflopen maanden doen de natuur geen goed. Dat zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen UR.

'We hebben een extreem warme november gehad. De temperaturen zijn nu behoorlijk onder nul en stijgen volgende week naar verwachting weer naar de 10 graden. Dit is de minst gunstige ontwikkeling voor de natuur.'

Door de warme dagen in november zijn bij veel planten knoppen uitgekomen, narcissen staan al volop in bloei en dieren zijn uit hun winterslaap ontwaakt.

Kwetsbaar

'Maar nu moet iedereen bij wijze van spreken weer terug in zijn hok. Op zich hebben dieren en planten reserves. Knoppen van planten zullen nu kapotvriezen. Ze kunnen straks wel weer uitlopen, maar deze snelle wisselingen maakt ze wel extra kwetsbaar', stelt Van Vliet.

'Planten en dieren verbruiken extra energie en dat komt de overlevingskansen niet ten goede. Als een plant of dier ontwaakt, komen er ook lichaamssappen vrij maar die kunnen nu bevriezen. Dat is zeker geen ideaal scenario.'

Uitzonderlijk

Het is volgens de bioloog afwachten hoe groot de schade voor de natuur straks is. 'Dit is een uitzonderlijke situatie', zegt hij.

'We hebben zulke warme temperaturen in november nog nooit meegemaakt, dus het is voor ons ook spannend hoe dit zich zal ontwikkelen. Het is nu ook pas januari. We weten ook niet wat de komende maanden ons nog brengt.'

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer