Melkveehouder+zelf+aan+zet+bij+hervorming+bedrijf
Nieuws
© ing bank

Melkveehouder zelf aan zet bij hervorming bedrijf

Kees van Vliet, Sectormanager Agrarische Sectoren bij ING is op zich niet tegen een hervormingsplan voor de melkveehouderij, zoals Ruud Huirne van Rabobank wil. Toch is iedere melkveehouder zelf aan zet, vindt hij.

’De sector als geheel bestaat uit bestuurlijke organen en zijn gevoed door ondernemers en leden. Wij als banken hebben ook invloed, doordat we leningen verstrekken. Die invloed is daarmee beperkt’, reageert Van Vliet op de gedachten van Huirne.

Het bevreemd Van Vliet dat Huirne komt met aandacht voor een verdienmodel. ‘Ondernemers werken altijd aan een verdienmodel. Het is niet alleen voor de sector, maar ook voor iedere ondernemer goed wanneer ze voor henzelf goede keuzes maken.'

'Je ziet ondernemers die met verbreding nieuwe dingen bedenken, terwijl anderen inzetten op een scherpe kostprijs. Dat laatste levert vaak ook voldoende rendement op, hoewel dat de afgelopen jaar minder goed liep’, vervolgt hij.

Van Vliet betwijfelt of de invoering van fosfaatrechten leidt tot een vorm van verandering. ‘Fosfaatrechten is geen schifting in de goede richting. Het is een extra drempel die erbij komt. Het geeft ondernemers onzekerheid, iets waar ze zeker nu niet op zitten te wachten. Fosfaatrechten zijn aardig voor de handel, het is niet goed voor de sector. ’

Toekomstgericht ondernemen

Ook zet Van Vliet vraagtekens bij de oproep van Huirne om bij dit plan het toekomstgerichte ondernemen te betrekken. ‘Er wordt vaak geroepen dat de landbouw niet duurzaam is. Het is echter de enige sector die het lukte om de Kyoto-doelen te halen. Natuurlijk kan het altijd beter.'

'Het is raar dat mensen de hele wereld over reizen en niemand klaagt over de milieueffecten van het vliegen. Ondertussen zijn er wel Amsterdammers die wat roepen over milieuvervuiling door varkens in Brabant. Opmerkelijk! Het zou goed zijn wanneer de Nederlander in beeld heeft wie wat produceert en wie wat uitgeeft.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 7°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  40 %
 • Zaterdag
  16° / 12°
  20 %
Meer weer