Opvolger+voor+helft+van+50%2B+melkveehouders
Nieuws
© pixabay

Opvolger voor helft van 50+ melkveehouders

Meer dan de helft van alle melkveehouders ouder dan 50 jaar heeft een opvolger. Bij maar liefst 32,3 procent van de melkveehouders zit die opvolger al in de maatschap, terwijl bij bijna 20 procent de opvolger klaar staat op het stokje over te nemen.

Dat blijkt uit onderzoek van AgriDirect . In de periode april tot en met juni hebben 8.000 melkveehouders met minimaal 50 koeien vragen beantwoord over onder meer hun toekomst- en investeringsplannen.

Van hen gaf 15,4 procent aan uitbreidingsplannen voor het bedrijf te hebben. Dit percentage daalt voor het vierde jaar op rij, mogelijk doordat een deel van de ondernemers hun plannen inmiddels hebben gerealiseerd. Ten opzichte van 2012 is het aantal ondernemers met uitbreidingsplannen gehalveerd.

Stoppers verdubbeld

In het afgelopen jaar is het percentage melkveehouders met beëindigingsplannen verdubbeld. Waar in 2015 1,4 procent plannen had om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen, geeft dit jaar 2,7 procent aan het bedrijf te willen beëindigen.

Kees Romijn, voorzitter LTO Melkveehouderij: 'Minder melkveehouders met uitbreidingsplannen is de uitkomst van twee zaken: de te lang aanhoudende lage melkprijs en het toekomstig systeem van fosfaatrechten. Dat ondernemers een afwachtende houding aannemen en de kat uit de boom kijken, is niet meer dan logisch. Meer ondernemers met beëindigingsplannen vloeit daar eveneens uit voort.'

Hoopvol teken

Aan de andere kant wijst hij op de stabiele ontwikkeling bij bedrijfsopvolgers. 'Het percentage 'startklare' bedrijfsopvolgers is zelfs weer iets gestegen. Er zijn volop energieke melkveehouders, die toekomst zien in onze sector. Dat is een hoopvol teken.'

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer