Europarlement+voorzichtig+positief+over+steun
Nieuws
© Klaas Johan Osinga

Europarlement voorzichtig positief over steun

De meeste Europarlementariërs reageren voorzichtig positief op het noodpakket van Landbouwcommissaris Phil Hogan voor veehouders. Dat bleek dinsdagmorgen in het Europees Parlement in Brussel.


Hogan presenteerde daar de plannen voor de extra steunmaatregelen. Maandag legde hij die al voor aan de Europese Landbouwministers.

Veel parlementariërs hadden vragen aan Hogan, zoals over het gelijke speelveld. Sommige lidstaten zullen het EU-geld uit eigen middelen gaan verdubbelen, andere niet. Als je rekent per koe, krijgen sommige landen minder dan 10 euro per koe, Litouwen meer dan 90 euro.

Versterking

Jan Huitema (VVD) vroeg zich af hoe de maatregel geadministreerd gaat worden. Gaan de coöperaties meewerken? Volgens Huitema moet de EU inzetten op versterking van de positie van boeren in de ketens, en op vereenvoudiging. Hij merkte ook op dat de markten nu al aantrekken.

Tempo maken

Annie Schreijer-Pierik (CDA) vroeg om tempo te maken. Wat merken boeren aan de keukentafel van dit pakket? Hoe lang moet er nog worden vergaderd? 'De boerenvoorzitters lijken de 150 miljoen euro nog niet te accorderen.'

Schreijer vroeg ook om hogere interventieprijzen voor groenten en fruit. Hogan lijkt daar aan gehoor te willen geven.

Diverse Europarlementariërs uitten zorg over de vleesmarkt. Als er meer uitstoot komt van melkkoeien door dit pakket, wat betekent dat voor vleesveehouders?

Varkensvlees

Niet iedereen is ook overtuigd van het herstel van de markt voor varkensvlees. Hogan vindt dat de hogere prijzen voor varkens te danken zijn aan de export. 'De industrie heeft het voortouw genomen, en de vraag in China is gegroeid.'

De Landbouwcommissaris gaf aan dat hij druk wil uitoefenen op de lidstaten die eerder hun melkproductie uitbreidden, om nu mee te doen aan de vrijwillige productiebeperking. 'Maar het initiatief moet door melkveehouders genomen worden. Zij kunnen in september een aanvraag indienen. Ik hoop hierbij op een coördinerende rol van de zuivel.'

Boereninkomen stabiliseren

Hogan is ook bezig met de lange termijn van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Hij wil instrumenten voor stabilisatie van het boereninkomen. In december houdt hij een seminar waar Cees Veerman zijn adviezen over landbouwmarkten mag komen presenteren.

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer