Nederlander actiever in natuurbescherming

Nederlanders worden actiever om de natuur te beschermen. Het aantal burgers dat vrijwillig activiteiten verricht voor natuur en landschap is sinds 2006 toegenomen van 50 procent naar 57 procent in 2013.

Dat stelt het Compendium voor de leefomgeving dat een nationale enquête hield. Nederlanders verrichten vooral laagdrempelige activiteiten dicht bij huis zoals het plaatsen van nestkastjes, afval opruimen en streekeigen beplanting aanleggen.

Ook het aantal vrijwilligers aan de landelijke natuurwerkdag neemt toe van circa 10.000 in 2006 tot ongeveer 14.000 in 2015.

Europa

Uit een andere Europese enquête blijkt dat in 2015 gemiddeld 11 procent van de Europeanen actief is in projecten voor beheer en onderhoud van natuur- en landschap terwijl circa 10 procent van de Nederlanders actief is.

Volgens de Eurobarometer zijn er ten opzichte van Nederland relatief wat meer vrijwilligers actief in België en het Verenigd Koninkrijk, maar minder in Duitsland en Frankrijk.

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer