Milieukeur bollen van start

Drie bloembollentelers ontvingen maandag in Noordwijkerhout als eersten in hun sector het Milieukeur-certificaat. Milieukeur stelt eisen aan gewasbescherming, energie, biodiversiteit en energie. Volgens de KAVB kan het areaal groeien naar 10 procent.

Koen van WijkDe certificaten werden uitgereikt door dijkgraaf Gerard Doornbos van Hoogheemraadschap Rijnland aan de teeltbedrijven WAM Pennings en Jac. Uittenbogaard & Zonen uit Noordwijkerhout en Q.J. Vink & Zn. uit Sint Maartensvlotbrug.
Deze drie bedrijven zijn samen goed voor 230 hectare aan teelt van tulpen, krokussen, irissen en narcissen. Zij voldoen aan de eisen van het Milieukeur-certificatieschema Bloembollen, dat Stichting Milieukeur in overleg met de sector heeft opgesteld.
'De sector verdient een compliment met deze stap', zegt adjunct-directeur André Hoogendijk van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). 'Dat maar liefst 230 hectare is toegetreden tot Milieukeur hadden we niet verwacht. We hadden ingezet op 100 tot 200 hectare.'
Dit is 1 procent van het Nederlandse bollenareaal. 'Maar wel direct tien keer zoveel als het gehele biologische bollenareaal.' De KAVB verwacht dat Milieukeur in Nederland kan groeien naar 10 procent.
Milieukeur voor de bollenteelt stelt eisen op het gebied van bemesting en bodemvruchtbaarheid, gewasbescherming, water en energie en arbeid. Voor gewasbescherming gelden eisen als 90 procent emissiebeperking en maatregelen zoals overdekte fustopslag en uitlekken van kisten na bolontsmetting. Gebruik van neonicotinoïden is verboden.

Schuimen

Deelnemer Simon Pennings van WAM Pennings vond de stap naar Milieukeur tijdrovend, maar wel prima haalbaar voor zijn bedrijf. 'Wij zitten met gewasbeschermingsmiddelen altijd al aan de onderkant. We luisteren niet naar het advies, maar dienen zo minimaal mogelijk toe.'
Na wat kleine aanpassingen aan de inzet van middelen voldeed Pennings aan de eisen. 'Wat helpt is dat we de bloembollen schuimen in plaats van dompelen. Een heel goede techniek, waardoor we geen restvloeistoffen hebben.' Deze techniek is een van de alternatieven dat Milieukeur voorschrijft. Ondernemers moeten ook een waterplan maken voor hun bedrijf.
Volgens Pennings brengt Milieukeur uiteindelijk een win-winsitua-tie. 'Je bespaart er gewoon geld mee op middelen, meststoffen en energie. Bovendien is het een goede borging voor de continuïteit van onze teelt die tegenover een steeds kritischer omgeving staat.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer