'NVWA kan voorbeeld nemen aan luchtvaart'

De nationale keuringsmethode bij het transport van exportvee is sterk achterhaald, arbeidsintensief en duur. Dat zegt voorzitter Henk Bleker van Vee & Logistiek Nederland.

%27NVWA+kan+voorbeeld+nemen+aan+luchtvaart%27
© Robin Britstra

Bleker verwacht dat de nationale methode zal overgaan in een Europees model. 'De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt het zichzelf ongelooflijk moeilijk. Ze kampen met capaciteitsproblemen en kunnen het niet bijbenen.'

Volgens de voorzitter van Vee & Logistiek Nederland wijken de Nederlandse keuringsmethode sterk af van die in het buitenland. 'Het is prijzig en te bewerkelijk. In het buitenland hanteren ze veel eenvoudigere modellen.'

Bedrijfsleven

Bleker ziet de luchtvaart als voorbeeld. Daar wordt een groot deel van de controles en inspecties uitgevoerd door het bedrijfsleven. De overheid houdt toezicht.

'Het is wonderbaarlijk dat deze methode in de luchtvaart, waar honderden mensen per vliegtuig worden vervoerd, wel geaccepteerd is, terwijl bij het laden van elke veewagen die de grens overgaat, letterlijk een controleur van de NVWA aanwezig is. Dat is niet meer van deze eeuw.'

Jubileum

Vee & Logistiek Nederland behartigt de belangen van veehandelaren, veetransporteurs, veeverzamelcentra en importeurs en exporteurs van levend vee. De organisatie telt achthonderd leden en viert dit jaar haar honderdjarig bestaan.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer