Overschrijding fosfaatplafond hoger

Nederland produceerde in 2015 meer fosfaat uit dierlijke mest dan is toegestaan. Vooral de groei van de melkveehouderij door het afschaffen van de melkquotum droeg bij aan de stijging, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Overschrijding+fosfaatplafond+hoger
© Koen van Wijk

De fosfaatproductie steeg in 2015 met 8 miljoen kilo tot ruim 180 miljoen kilo. Dat is meer dan het plafond van 172,9 miljoen kilo dat Brussel vaststelde. Ook zijn de cijfers hoger dan de eerdere berekeningen van het statistiekbureau, die uitging van 176,3 miljoen kilo. Op 1 april vorig jaar werd het melkquotum afgeschaft. Volgens het CBS hebben veel melkveehouders daarom hun melkproductie opgeschroefd. Volgens de Landbouwtelling waren er op 1 april 2015 al 50.000 melkkoeien meer dan het jaar daarvoor. En dat aantal nam in de loop van het jaar verder toe. Vooral door de relatief hoge fosforgehalten van het ruwvoer is bij rundvee de fosfaatproductie per dier toegenomen.

Volgens organisatie Natuur & Milieu is de eenvoudigste manier om de sector weer gezond te maken het sluiten van varkens- en kippenstallen die onder de zogeheten stoppersregeling vallen, direct te sluiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer