EU versnelt duurzame gewasbescherming

Europese landbouwministers hebben unaniem hun steun uitgesproken voor een plan dat het verduurzamen van gewasbescherming moet versnellen.

EU+versnelt+duurzame+gewasbescherming
© Nieuwe Oogst

Het plan, ingebracht door Nederland, moet het aanbod en gebruik van laag-risicomiddelen en andere alternatieven in de Europese Unie (EU) vergroten en daarmee duurzame gewasbescherming bevorderen.

Dit draagt bij aan het verduurzamen van de land- en tuinbouw in Europa, stelt het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Directe start

Tijdens de EU Landbouw- en Visserijraad in Brussel hebben de ministers besloten direct met de uitvoering van het plan te starten.

Staatssecretaris Martijn van Dam van EZ: 'De manier waarop ons eten wordt geproduceerd moet natuurlijker, dus met minder gif. Dat kan door meer gewasbeschermingsmiddelen op de markt te introduceren die duurzaam zijn en door de innovatie van dergelijke middelen te versnellen.'

Experts uit 19 lidstaten hebben aan het woensdag aangenomen plan gewerkt, in samenwerking met de Europese Commissie en de European Food Safety Authority (EFSA).

Snellere procedures

De EU gaat onder andere de beoordelingsprocedures voor laag-risicostoffen en -middelen versnellen.

Zo moet meer aanbod van deze middelen op de markt komen.

In Nederland ligt de uitvoering van het plan in handen van het ministerie van EZ en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer