'Consument wordt worst voorgehouden'

Gangbare boeren rond Biddinghuizen hebben een promotieactie Boer Bewust op poten gezet om de gangbare sector in een positiever daglicht te plaatsen bij de consument. Deze wordt volgens hen misleidt. 'De realiteitszin ontbreekt.'

%27Consument+wordt+worst+voorgehouden%27
© Studio Kastermans

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders onthulde vorige week vrijdag het eerste publiciteitsbord op het akkerbouwbedrijf van Peter van Damme uit Biddinghuizen. In korte tijd zijn er dertig borden besteld. Ook uit andere delen van het land, zoals Zeeland, komen aanvragen binnen. Naast borden voor akkerbouwers en fruittelers heeft de groep deze week ook borden voor de veehouderij ontwikkeld.

Het is niet voor niets dat juist in gemeente Dronten gangbare boeren het initiatief nemen tot een publiciteitscampagne. Gemeente Dronten liet in mei weten de grootste biologische gemeente in Nederland te zijn. Ze plaatste samen met de SEA-groep Dynamiek in de Landbouw twee spandoeken bij biologische akkerbouwers.

Maar dat is niet het enige, volgens initiatiefnemer Peter van Damme. Hij benadrukt dat Boer Bewust geen anti-biobeweging is, maar een stukje bewustwording wil creëren.

'De consument wordt te eenzijdig voorgelicht', zegt Van Damme. 'Overheden, media en marketingbedrijven schetsen een beeld waardoor het lijkt alsof de gangbare boeren niet goed bezig zijn, terwijl wij wel bewust telen. In bedrijfskantines kunnen werknemers vaak niet meer kiezen. Er wordt veelal alleen biologisch voedsel aangeboden, omdat bedrijven ook aan duurzaamheidscriteria moeten voldoen. De consument wordt een worst voorgehouden, maar het ligt veel genuanceerder.'

Geen schouderklopje

Mede-initiatiefnemer en akkerbouwer Jan Blitterswijk vervolgt: 'Overheid, banken, iedereen rent achter elkaar aan als het gaat om groen, verantwoord en duurzaam boeren. Den Haag is het bolwerk van emotiepolitiek. We hoeven geen schouderklopje, maar de consument moet ervan doordrongen worden dat ook in de gangbare sector op een verantwoorde en duurzame manier wordt geteeld.'

Dat merkte ook akkerbouwer Erik Jan Rampen, toen hij vorig jaar vanwege bedrijfsovername gesprekken had met de bank. 'Diverse keren is mij gevraagd of ik wilde omschakelen naar biologisch, omdat ik dan meer zou kunnen verdienen.'

Facebook

Via Facebook en Twitter zal Boer Bewust de campagne een vervolg geven. De boeren konden deze week op bijval rekenen van Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de topsector Agri&Food. 'Feiten laten zien dat jullie het voedsel produceren met de minste grond, grondstoffen en CO2-uitstoot', twitterde hij.

Bionext juicht het initiatief van de gangbare boeren toe, laat woordvoerder Miriam van Bree weten. 'Dat de consument straks ziet op welke manier een perceel wordt bewerkt is alleen maar goed. Met dit soort acties komen boeren dichter bij de consument te staan.'

Volgens Van Bree is er ook geld vanuit Brussel voor promotie van de gangbare sector. 'Het potje is veel groter dan alleen voor de biologische sector.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer